2011. október 17., hétfő

"...és a te gondviselésed kormányoz Atyánk, hisz a tengeren is adtál utat, és biztos ösvényt a hullámok között" (Bölcs 14, 3)

avagy stoppolás a magyar Bermuda háromszögben (Szeged-Makó-Hódmezővásárhely)

Csodálatos egy hétvége volt! Akár a stoppolás szempontjából nézzük, akár az emberi kapcsolatok fejlődése tükrében! Iszonyú jó volt! ááá :D

Najó megpróbálkozom az elmesélésével: 

Szombaton korán reggel terveztem indulni, naná, hogy elaludtam. Azért kellett volna felkelni korán, mert még minden előtt ki kellett volna menni a Józsefvárosi piacra, egy két érdekes dologért. Muszáj volt már na… (C. Niki, ugye tudjuk miről van szó?? :D) 

Szóval úgy volt, hogy 8-ra kiérek a Józsefvárosba és 9-9,15 körül kiérek már a stoppos helyre és akkor uccu neki. Na ehelyett nézem az órám még ágyikómban javában, erre mutatja, hogy 7 óra, ó sit (még finom voltam itten)! 

Gyorsan összepakoltam, összecihelődtem és 8,15-kor elindultam. 9.10-kor indultam ki vilivel erre a borzalmas helyre, amit Józsefvárosi piacnak hívunk. Azért részletezem ezt, mert itt történt két érdekes dolog. Az első megrázó a második vicces. 
Szóval az volt, hogy megyek a vilin, rajtam kívül mindenki csöves. Feljön egy pasas mezítláb, mondom jó… és ezután hallom, hogy II. János Pál pápa tér következik (én nem tudtam, hogy van róla Pesten tér elnevezve). 
És ez azért szerintem elgondolkodtatja a hívő embert, hogy a nyomor közepén egy II. JP tér: Isten és az ő Szentje eljön a nyomorba, nem határolódik el, nem üzeni azt, hogy „kössz nem, itt nem szeretnék egy teret a nevemmel”, hanem csak egyszerűen megengedi és ezzel adva lehetőséget mindannyiunknak az égre nézni… Szóval ez volt az első történet.

Második történet, ami érdekes volt, hogy épp beballagok a piacra és a bejáratnál áll két csávó, akik ezt recitálták: „Számlatömböt, nyelvvizsgát, érettségit tessék.” Na ezen röhögtem egyet, hallottam már persze dolgokat erről a helyről, voltam is párszor, de ez a kis kaland kimaradt mindig. :)

Na ezek után kb. 9,30-kor elindultam a Nagykőrösi út felé (Határ út), ahová Blahától 4-6-ossal, majd Borárostól az 54-es busszal jutottam ki. 10. 30-kor álltam ki egy buszmegállóba (nem ott ahol megérkeztem, egy kicsit előrébb) és 10.45-kor megállt egy Skoda, és Szegedre ment.
Gyorsan beültem. 3-an ültek benne, egy férfi (a sofőr) és két nő (fiatal lány). Váltottunk pár szót, aztán én befogtam a csőrömet és hallgattam miről megy a csevej. Mellettem ülő csaj elmesélte, hogy hol, hogyan dolgozik (2 mondatban el lehetett volna mondani, de egy 40 percben Ádám&Évától elmesélgette…végülis ráértünk). Aztán gondolta megkérdezi a sofőr urat egy dologról, melyet most idézek: „Te figyelj Tamás, hogy tetszik neked ez az egyetem vagy főiskola, ez a Sapientia vagy mi…?” Hát én itt egy ilyen szolid „Jéjjjjzusom!”-ot elejtettem, és ettől fogva volt egy közös témánk. Na de csak ha egy lett volna… 

Múlthéten S. Anna kedves csoporttársam mesélte, hogy a hétvégén Szegedre megy egy esküvőre.. Mondtam, hogy na majd összefuthatunk, de éreztem, hogy erre nem sok esély lesz… Mesélte továbbá Anna, hogy elég érdekes, hogy szinte naponkint változik az esküvő időpontja…
Erre, visszakanyarodva az autóhoz; az egyik utas így fakadt ki: „Milyen érdekesen sikerült J.-nek és Á.-nak összehozni ez az esküvőt, hogy naponkint változtatták az esküvő időpontját…” Gyanús lett ez nekem és írtam egy sms-t Annának, hogy itt ülök egy kocsiban, és a benne ülők fél 1-re mennek egy esküvőre, egy bizonyos J. esküvőjére, te véletlenül nem arra mész? Válasz: „DE!” Na ezen röhögtem egy marha nagyot és megbeszéltem a sofőrrel, hogy vigyen el egészen a templomig és akkor így tudunk egy kicsit beszélgetni. Ez meg is történt, egészen pontosan 12.15-kor (10.45-12.15 utaztam, mindenki látja, hogy másfél óra, azaz gyorsabb voltam, mint az IC…)

Miután gyorsan beszélgettünk, el kellett mennem Alsóvárosba a ferencesekhez, egy DVD miatt. Anna mondta, hogy az innen elég messze van, fogjak egy stoppot. 
Elhittem neki (annyira nem lett volna vész gyalog sem…) és kiálltam egy buszmegállóba, 10 perc után odaballag elém egy 70-80 közötti öregúr és mondja: „ HOVA MEGY?” 
Válasz: „Belvárosba.” –„JÖJJÖN ELVISZEM!” Beültünk a kocsiba, felnyomta a Radio 1-t és eldübörögtünk, amin rötyögtem egy kicsit magamban. 
Aztán lezajlott a következő beszélgetés:
„-MAGA TANUL?”
„-Igen, Piliscsabán.”
„-OTT MI VAN?”
„-A Pázmány.”
„-ÉS OTT MIT TANUL?”
„-Történelmet.”
„-MAGA BÖLCSÉSZ?”
„-Igen.”
„-TEJÓISTEN!”
XD

Ennyi volt a beszélgetésünk, de legalább kirakott a Széchenyi téren. Ezek után beballagtam a Tisza Hotelbe egy Szeged térképért, ahol megnéztem, hol van az Alsóváros, ahová aztán el is mentem. DVD-t megkapva visszabattyogtam a belvárosba, ahol eltöltöttem egy két-három órácskát K. Danival. Ennek az emlékét, a szívembe pakoltam, és erről ennyit is.

Tőle olyan 16,45-kor elköszöntem és ezután felhívtam Sárkány Klári barátnőmet, helyzetemet lejelenteni. 
Lerakom a telefont, odarohan hozzám egy hölgy, hogy tudok –e angolul. Gondoltam magamba, a francba már, hogy hétvégén is ezt kérdezik, nem elég, hogy hétköznap is?? Mondtam nem. Kezembe nyomott egy angol szöveget valami újdonsült univerzális vallásról, próbáltam vele kommunikálni, de elég hajthatatlan volt a nő, de tetszett a címe: Gondviselésről… De aztán később megszabadultam a papírhalomtól, és bementem a dómba imádkozni. 
Onnan kijöttem 17,20-kor és a dóm előtt elővettem a gázpalackomat, meg vacsorámat és vacsiztam, ez egy vicces jelenség volt, lehet ha kirakok egy kalapot, kapok is bele valamit.
Főzés a dóm előtt

Ezután olyan 17,30-kor elindultam Makó irányába. A stoppos helyre 18,20-ra értem ki (azért ilyen sok, mert egy két boltba becsábultam). Itt pont vége volt valami focimeccsnek és rengeteg ember volt mindenfele. Vártam egy 25 percet, hogy oszoljon a tömeg és 18,45-kor kiálltam stoppolni. 18,50-kor valaki megkocogtatja a hátamat és mondja: „Kicsit későn vettelek észre, ezért arrébb álltam meg, de Makóra megyek és elviszlek.” Mondom, királyságos! 
És 19,10-kor már Makón voltam, ahová csak 20,00-ra jelentkeztem be így egy órán keresztül ettem valamit még, ittam egy finom teát, Sárkány Klárival beszélgettem és végül becsöngettem a Boldogasszony Iskolanővérek makói rezidenciájára, hogy elfoglaljam hadiszállásomat. Ez meg is történt és ezek után beszélgettem egy jó csomót M. Veronika nővérrel, a beszélgetés emlékét szintén a szívemben hordozom és nagyon köszönöm neki nyíltságát és bizalmát irányomba. 

Ezután elmentem a szobámba, ahol iszonyat hideg volt, úgyhogy felvettem a már jól ismert embriópózt és aludtam egyet. Reggel 9-re átmentem szentmisére, azután gyorsan összecuccoltam és 10,15-kor leléptem szálláshelyemről Hódmezővásárhelyre. 

Ezt úgy tettem meg, hogy kiálltam a Szegedi útra és még elő sem vettem a táblámat, csak kitettem a kezem és a második autó meg is állt. Bepattanok a kocsiba (úgy nézett ki a sofőr, mint Kiss Ádám), és elindultunk. Mondta, hogy csak Szőregre megy (Szeged előtt), mondom jó. Beszélgetünk nagyban, ráterelődik a szó, hogy ki, mivel foglalkozik, erre szolidan benyögi: „Rendőr vagyok, a stoppolást a törvény bünteti, de ne aggódjon…” Óh, mondom köszi. És annyira rendes volt, hogy elvitt a vásárhelyre menő útra. 

Közben láttunk egy vicceset: egy robogóval közlekedő emberke átkarolt egy biciklivel közlekedőt és így a biciklis a motoros sebességével haladt. A rendőrcsávó benyögi: „Nagy a barátság!” :D

Ahol kitett a rendőr, elmentem kajálni, főztem egy kávét és elindultam végül 11,45-kor Vásárhelyre. Ott 11,50-kor már fel is vettek, jól elcsevegtem a fuvarossal és 12,10-re letett a Domonkos Nővérek rendháza elé, ahová tartottam. Oda még nem mentem be, mert csak egyre beszéltük meg a találkozót Filoména nővérrel, addig ittam egy espressot és imádkoztam egyet. 

13,00-ra elmentem Filoména nővérhez, akinél voltam 16.00 óráig, és hajj de nagyon jóságos és gyönyörűséges volt! Maradjunk ennyiben :)


16.00-kor elindultam vissza Szegedre. Ferencesekhez kellett még mennem ismételtem. Kiálltam Vásárhelyen és megállt rögvest a harmadik kocsi, ami egy audi 58341384, lesötétített üvegű kocsika volt, tetszetős. Bepattantam és elindultunk. Ő Kalocsára ment, tökre nem kellett volna elmenni a ferencesekhez és elvitt, és a végén azt mondta, hogy öröm volt segíteni. Na ekkor egy kicsit azért meghatódtam és könnyes lett a szemem… Ritkán mondanak ilyet a stopposnak.

Ferencesektől elindultam 17,00-kor és egy órát kellett gyalogolnom az M5 felhajtóig, egy ponton azonban szerettem volna elkanyarodni Szeged-Észak felé, de egy megkérdezés után mégiscsak tovább mentem egyenesen. Na itt kb. 18,20-kor kiálltam stoppolni Budapest táblával. Ekkor már azért kezdett úgy alkonyodni, és kezdett világossá válni, hogy Szeged-Délen vagyok, ahonnan senki nem megy fel az autópályára... XD

18.40-kor felvett egy kocsi egy ugató kutyával és elvitt a pesti felhajtóhoz, de ekkor már öreg este volt!!! És semmi világítás!! Hú mondom, ha itt felvesznek… 
ezt láttam

Na hát elszívtam egy cigarettát, elkezdtem várni, fél óra után felhajtott az első kocsi, aki kb. szívinfarktust kapott, hogy a vak sötétben áll egy nem részeg jól szituált lány, aki még nem is prostituált. Annyira betojt (szerintem azt hitte jelenése van), hogy még egy nagy reflektort nyomott a képembe és 1 mp alatt ötödikbe kapcsolt és eliszkolt. Ezek után is hasonló szerencsém volt. Hát akkor elkezdtem imádkozni… majd egyre intenzívebben… :D
 Egy idő után már elkezdtem dúdolni a Másnaposokból Stew énekét (hallgasd oldalt fent), főleg az utolsó sorát :D, ismét imádkoztam és arra gondoltam folyamatosan, hogy nembaj Isten most készíti a tökéletes helyet nekem. Néztem a csillagokat is unalmamba, elvégeztem szerintem egy gyors autodidakta asztrológiai fejtágítót is... 

Na gondoltam megint kérem az én két stoppos közbenjárómat, hogy valamit alkossanak már, mert kezd uncsi lenni az ácsorgás a vaksötétben. Épp elkezdtem kimondani azt a mondatot, hogy „Brenner János és Naszályi Emil könyörögjetek érettem”, erre mögáll egy autó (19.20). Na azért itt is lecsordul egy könnycsepp az arcomon. Egy ilyen Ákos hasonmás vett fel, nagyon jót beszélgettünk. Megtudtam, hogy lehet simán gázzal is autót tankolni és olcsóbb is. Summa summarum egy idő után elmondta, hogy Budaörsre megy. Mondom áááááá! És mondta, hogyha gondolom elvihet egészen a koliig Keszire. Mondom gondolom ám! És 21.10-kor kiszálltam a kolinál.

Itt a vége fuss el véle!

PS. Képek egy kicsit később, mert nem akar működni a rendszer...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése